Re-Integratie

Re-Integratie

Taaloefenplek

Sinds oktober 2012 introduceren wij samen met het DWI “Taaloefenplek”. De gemeente Amsterdam wil inburgeraars en taalverbeteraars (hierna: inburgeraars) meer laten participeren aan de samenleving omdat dit hun integratie bevordert. Dit doet de gemeente doorinburgeraars trajecten Taal- & Participatie aan te bieden. Het idee daarbij is dat men taal het snelst en het beste leert als je het ook toepast in de praktijk. Tegelijkertijd zorgt dat ervoor dat iemand zijn eigen omgeving, zijn wijk, beter leert kennen, zich betrokken gaat voelen en maatschappelijk actief wordt. De meeste inburgeraars doen dat al, het merendeel door middel van (vrijwilligers)werk. Een deel doet dat niet. De gemeente Amsterdam wil met het project ‘Taalenten in de wijk’ deze inburgeraars de mogelijkheid bieden de taal in de praktijk te oefenen op een plek die ze voorbereidt op de arbeidsmarkt (van vrijwilligerswerk tot een betaalde baan), waar ze hun talenten kunneninzetten en een realistisch toekomstperspectief krijgen.

Het leren van de Nederlandse taal en het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid is het doel van het project ‘TAALenten in de wijk’

Voor Sendpoint staat de deelnemer centraal. Tijdens het traject is de begeleider (docent) vaak “de eerste lijn” als het aankomt op vragen, klachten en informatiebehoefte. Bij mogelijke problemen wordt intensief met Sendpoint samengewerkt om gedurende het gehele traject de deelnemer blijvend te motiveren en te ondersteunen.
Sendpoint stelt bij elk onderdeel een begeleider voor de deelnemer wordt geïntroduceerd als assistent van de desbetreffende afdeling. De deelnemer draait mee in het beginstadium door mee te lopen en mee te kijken. Tijdens de opbouwende fase krijgt men meer verantwoordelijkheid. Door de opbouwende moeilijkheidsgraad wordt de deelnemer gestimuleerd om eigen talenten te ontdekken en in de eigen kracht te komen.

Bent u als Taalaanbieder geïnteresseerd in onze Taaloefenplekken dan kunt contact opnemen met ons.